RSS

Blogg

Test av IFish Viper haspelset

 

 

Under en period har jag nu använt IFish´s kompletta haspelset Viper 8´ 5-20 gram. Det har hängt med på en veckas havsöringsfiske på Västkusten, använts till dropshotfiske i Västerdalsälven samt öringsfiske i hemmasjön.

Spöet har korkhandtag och spöringar av mycket bra kvalitet. Det är också flerdelat vilken ger en bra transportlängd. Viper-rullen med 6 kullager och aluminiumspole är en rejäl bruksrulle för allroundfiskaren. Rullen är från början laddad med flätlina vilket är väldigt smidigt. Med sina svarta gulddetaljer blir den till en fröjd för ögat också.

 

Fisket efter havsöringen gav fighter med både små och större fiskar. Spöet är tillräckligt känsligt för att de mindre skall bli roliga att fighta och det har tillräckligt med ryggrad för bända lite större fisk. Betena jag använt är olika skeddrag som t.ex ”The Stagger”.

Jag har använt det till dropshot tidigt på säsongen in Västerdalsälvens iskalla vatten och fiskat riktigt långsamt och grafitklingan i kombination med flätlinan gör att jag har bra kontakt med betet även på lite avstånd i de djupare partierna. Både till havsöringsfisket och dropshotandet har jag skarvat på Orvis Mirage som tafsspets för att motverka skygg fisk och öka slittåligheten.

 

Även om det är ett lättar haspelset som jag har tänkt att använda till både abborre- och öringfisket så har det tillräckligt med ryggrad för att tvinga upp fisk som är storleken större än vad utrustningen är tänkt för ifrån början. Vid ett tesfiske av nästa säsongs rullar med 5-20 grams spöet tröttade jag ut(efter en tuff fight dock) en bonusgädda på 107 cm med en vikt av ca 7 kilo.

Jag kommer själv att köra ytterligare ett kit ur serien och det är ul-storleken. Viper serien (skapad av Svenska fiskare för vårt fiske) är en bred serie och det finns en storlek för de flesta fiskar och metoder och detta är ett schysst allroundset, till ett riktigt överkomligt pris.

Glada fiskehälsningar från Tommy

Rekordabborre på IFISH Purple Rain

 

Kim Hagström vår säljare var ute på ett kort testfiske i Hossmoån idag.

Tanken var att ge det nya IFish spöet Purple Rain (5-20 gr.) en genomkörare. Redan vid ankomsten var det massor av aktivitet i ån och fisket startade med en intensiv huggperiod.

Flera fina fiskar landades på jigg och bara efter nån timme klev denna magnifika bjässe på. Det lätta spöet har en härlig ryggrad som snabbt och effektiv tröttade ut den stora abborren som vägdes till en vikt av 1940 gr och en längd på 50 cm.

Detta är nog en av årets största borrar hittills! Vi gratulerar Kim till den fina fångsten.

 

 

 

Salmos wobblers till abborre

Under senare år har fisket efter abborre växt explosionsartat och idag är det en av våra mest populära sportfiskar. Precis som vid gäddfisket är olika gummibeten populära och under den kallare delen av året är jiggar och dess olika riggningar överlägsna. Men under vår och sommar ska man tänka annorlunda då fisken är aktiv i större utsträckning och ofta är på jakt. Då är en wobbler ett utmärkt val då fisken attraheras av den aktiva gången.

Små wobblers är fantastiska sökbeten när man inte har en aning om var abborren befinner sig. Ett par av mina favoriter från Salmo när man vill leta rätt på de riktiga rovriddarna är ”Whacky” och ”Hornet”. Men Salmo har en hel uppsjö av fantastiska wobblers för jakten på abborrar. Alla med olika utseenden och gång och det finns en wobbler för alla dagar och vatten och nedan redogör jag för deras styrkor.

 

Stora abborrar bjuder ofta på en spännande och intensiv kamp

Tips på wobblers till abborrfisket

Whacky - Med en irrationell och skadeliknande gång så lockar den abborren på långt avstånd.

Hornet - En klassiker för abborre fiskaren i flera storlekar med eller utan rassel. Finns även med uv-färger

Freediver(Årets nyhet 2016!) - Spinnfiskas eller trollas på 5-9 meters djup och kan hitta även de tjurigaste borrarna som trycker på djupt vatten

Sparky Shad - En liten sjunkande goding med härlig gång.

Lill bug - En liten insektsimitation som fiskas utan beteslås precis i ytan eller med ett litet lås 1-2 cm under vattenytan. Dessa ytnära beten ger spektakulära hugg.

Minnow - Är ett av de äldsta betena från Salmo och finns som ”flytande” eller ”sjunkande” i längderna 5, 6 eller 7 cm. En långsamt vibrerande gång karaktäriserar Minnow som redan fångat mängder av storfiskar i stilla och strömmande vatten världen över. Välj bland moderna färger och mönster som passar våra Skandinaviska vatten.

Bullhead - En kopia av en Stensimpa som visat sig extremt effektiv vare sig man fiskar i små snabba strömmar eller i större sjöar. Välj mellan 4,5 cm & 6 cm i ”flytande” eller ”sjunkande” utförande.

Slider - Ett jerkbait som i den minsta storleken är dödligt effektiv i kanterna av näckrosbäddar

Sting - Är en klassisk wobbler med delikat och fin gång. Den smala kroppen imiterar många av de betesfiskar som finns i strömmande vatten och i våra sjöar.

Salmo Pop - Till sist till det absolut roligast abborrfisket av alla! När abborren jagar ytligt och i vild frenesi kastar sig över poppern är fiskelyckan total.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Salmo har ett väldigt brett utbud när det kommer till hårda beten efter abborre. Var inte heller rätt för att prova dig fram för att hitta den fiske teknik som du tycker är roligast.

Tommy Lönnebacke Sportfiskeentreprenör och guide

 

Klä dig rätt för vintervadning

Den ryska kölden har kommit till Sverige och det blir kyligt för oss som gillar att vara i naturen. Är man sportfiskare och vill vada gäller det att klä sig klokt om man inte skall frysa när man kliver ned i det iskalla vattnet.

Vi får ofta frågor om hur man bör klä sig på vintern för att inte frysa när man flugfiskar. Med lager på lager-principen över hela kroppen håller man värmen bra och man kan fokusera på fisket istället för att stå och huttra. För står man väl i vattnet under en längre tid så krävs det ordenliga kläder och utrustning för att inte bli nedkyld.

 

Vi lät vår provfiskare Tommy berätta vad han har på sig när han fiskar på vintern.

- Som de två första lagren ovanpå underkläderna har jag Pool 12´s lager 1 samt deras lager 2 i form av ett underställ i fleece. Ovan på detta har jag även Orvis ”Fleece Bibs”. De yttersta lagren på benen är Silver Sonic vadarna. På överkroppen har jag sedan en tunn fleecetröja och Orvis regntäta vadarjacka som skyddar både mot vatten och vind.

 

- Fötterna är otroligt viktiga att tänka på. Till vintern har jag ett par vadarskor (Orvis Encounter) som är två nummer större än de jag kör till sommaren. Detta för att jag skall ha plats för två par rejälare strumpor. Det första paret är av typen kraftiga arbetsstrumpor, (gärna en modell som andas) sedan ett par kraftiga stickade ullsockor. Ovanpå dessa kommer ju sedan neoprenestrumpan på vadarbyxorna. Det viktigaste är dock att man fortfarande har plats i vadarkängorna utan att det klämmer det minsta. Är det för trångt kommer du har dålig blodcirkulation och lite luft kring foten vilket gör att det snabbt blir kallt.

- På händerna har jag ett par fleecevantar med avklippta fingrar. Fleece är ett material som torkar fort och värmer även om det är fuktigt vilket gör det utmärkt vid fiske. Ett grymt tips när det gäller fleeceplagg och framför allt vantarna, är att tvätta och impregnera dessa med Nikiwax. Med impregneringen rinner fullkomligen vattnet av fleeceplaggen. Glöm inte mössan. Den ska både vara varm och torr. Att stå med en fuktig mössa en hel dag är ingen kul upplevelse och därför är det alltid bra att ha med en extra.

 

- Med rätt klädsel blir fisket en härlig upplevelse de kalla vinterdagarana. För det kan vara en helt fantastisk upplevelse att drilla en öringen eller gädda i ett snötäckt vinterlandskap.

 

Tommy Lönnebacke, Fiskeguide och Sportfiskeentreprenör

 

Läs mer på respektive varumärke

 

 

Kvällsöring

 

När den riktiga sommarhettan anländer så blir det kvällsfiske efter öringen. Det finns två anledningar till detta. 1. Öringen blir mer aktiv till kvällen. 2. C&R under riktigt varma dagar bör undvikas.

 

Det är grön och fullt i blomster efter älven. Den nyanlända värmeböljan har ännu inte lyckats torka ut naturen som står i full blom. Jag vandrar den upptrampade stigen ned till älven. Ingen vakande fiske i den tidiga och stekheta kvällningen. Jag kastar överallt i den försa poolen och får se mig besegrad. Inte en stigning till flugan. Jag hoppar från sten till sten nedströms till en liten djuphölja som jag vet innehåller en av de prickiga predatorerna. Mitt i höljan finns det en större sten och när min torris passerar, känner jag draget i linan. Jag såg inte hugget i den snabba strömmen, men huvudknyckarna går det inte att ta fel på. Det nya Recon spöet dämpar effektiv alla hårda knyckar och tröttar snabbt ut öringen.

När det börjar bli riktigt varmt kör jag fisken hårt så att jag snabbt kan returnera den. Jag håller den på plats emot strömmen så att jag är säker på att den simmar iväg självmant. Ett vanligt fel som nybörjaren gör är att bara släppa iväg öringen i forsen och det kan funka om det är svalare i vattnet, men inte under högsommaren. När älven börjar närma sig badtemperatur bör man avstå helt ifrån C&R fisket i rinnande vatten då dödligheten blir onödigt hög.

 

En nattsländeimitation knuten på en tunn fluocarbonspets gav denna granna öring. För mig en mycket vanlig kombo. Jag anväder mig av Orvis Mirage i spetsen av tafsen då det inte reflekterar ljus, bryter ytan så att tafsen inte ligger uppe på vattenytan. Den är stark och rak.

 

 Tommy Lönnebacke

Kylslagna Whackyöringar

Den kyligaste maj månad i mannaminne har inte gett de bästa förutsättningarn för ett bra öringfiske i sjöarna. Ur fiskekajaken utrustad med små vobblers. Salmo Whacky och Hornet i de nya 2015 års modeller, hängdes i beteslåset,  gav detta tillslut ett bra reslutat.

Jag har under maj varierat mitt fiske efter både gäddan och öringen. Under denna period har jag haft sällskap av Michelle Staaf ifrån Sportfiske Akademin.

Det bästa öringfisket hade vi en riktigt äckligt blåsig dag. Kastandet gav inget resultat men trolling med små wobblers (främst Salmo Whacky 9 cm) gav massor av prickiga skönheter.

Med öringens benhårda mun och vågornas rörelser tappades fler öringar än de som fastnade på våra beten. Efter varje fisk fick man försöka ta sig ut ifrån vassen eller strandkanten för att åter få ett hugg. Fast vädret försökte få oss att återvända till stugan var brunöringarna ordentligt i tagen och vi hade årets bästa fiskepass.

En av de många öringarna som synade ytan fick följa med hem och tillagades som en delikat lunch i fiskröken Big Chief dagen efter.

Whacky i 9 cm är en ny storlek och den verkar verkligen gillas av insjöringen och när värmen kommer skall den även testas till abborrefisket.

 

// Tommy Lönnebacke

 

Orvis Skip turn indicator

Orvis nappindikatorer Skip turn genialiskt enkla att trä på tafsen även med kyligt fumliga fingrar. Trä på tafsen i linskåran och vrid. Enklare än så blir det inte.

Tävla i vår julkalender

Varje dag mellan den 1 dec fram till julafton kan man öppna en ny lucka
och ytterligare en bit av en bild visas. Gissa vilken fisk som är på bilden och vinn fina priser från POOL 12.

Älgjaktstider

Nu har den jakt som lockar absolut flest jägare ut i den svenska skogen haft premiär och är i full gång. Flera hundra tusen jägare ger sig ut på spaning efter älg och varje år skjuts cirka 100 000 djur i Sverige.


Älgjakten är inte bara en prestigefylld jaktsport utan fyller även en väldigt viktigt funktion. Hade vi inte haft älgjakt i Sverige hade älgpopulationens tillväxt ställt till stora problem för landet. Blir det för många älgar för de både skada på skogen samt är en väldigt vanlig orsak till trafikolyckor.


Det är klimatet och tiden för brunsten bland älgarna som bestämmer över vilken tid jakten sätter igång varje år. Tiden för jakt brukar infalla när huvuddelen av brunstperioden har passerat, vilket i södra Sverige är den andra måndagen i oktober. I de norra delarna av landet går det även att jaga älg före brunstperioden. Där startar jakten redan den första måndagen i september. Längd och tid för älgjakten är olika för de olika områden där jakt tillåts och bestäms varje år av länsstyrelsen.

 


Det finns flera olika sorters jaktmetoder som både används var och en för sig samt ofta kombineras för bästa möjliga jaktlycka.

 

Löshundsjakt

jakt med en lösgående hund. Lämpar sig när det är områden med stora marker. När hunden får syn på en älg som står stilla och inte springer iväg börjar den skälla. Jägaren smyger sig då närmare älgen för att kunna träffa skjuta den.

 

Ledhundsjakt

skillnaden mot ovanstående är att hunden hela tiden är bunden. Om hunden känner vittring av älg så leder den jägaren till bytet istället för att börja skälla.


Drevjakt/Klappjakt

här går jägare i en drevkedja med en cirka 50 meters stort mellanrum mellan varje jägare för att mota fram älgarna mot utställda passkyttar.


Tryckjakt

likt ovanstående metod. Skillnaden är att drevkedjan innehåller färre personer och att de är mer försiktiga och smygande.


Vaktjakt

när jägaren sitter tyst, stilla och väntar vid en känd älgplats.


Smygjakt:/Pyrschjakt

när jägaren smyger sig på älgen, ofta vid kända älgplatser.


Lockjakt

Under och nära inpå brunsten försöker jägaren locka till sig älg genom att härma kons eller tjurens brunstläte.

 

Ta det försiktigt i skogen och njut av naturen! 

Ny hemsida

BIOS meddelar stolt att man lanserar ny hemsida. På sikt kommer den nya hemsidan erbjuda helt andra möjligheter än den gamla där du har ett fullständigt produktutbud. Det har varit en kort och intensiv process och vi är inte helt färdiga än. Vi uppskattar därför er feed-back som ni gärna får skicka till info@bios.se 

Väl mött!