RSS

Blogginlägg '2016' 'juni'

Test av IFish Viper haspelset

 

 

Under en period har jag nu använt IFish´s kompletta haspelset Viper 8´ 5-20 gram. Det har hängt med på en veckas havsöringsfiske på Västkusten, använts till dropshotfiske i Västerdalsälven samt öringsfiske i hemmasjön.

Spöet har korkhandtag och spöringar av mycket bra kvalitet. Det är också flerdelat vilken ger en bra transportlängd. Viper-rullen med 6 kullager och aluminiumspole är en rejäl bruksrulle för allroundfiskaren. Rullen är från början laddad med flätlina vilket är väldigt smidigt. Med sina svarta gulddetaljer blir den till en fröjd för ögat också.

 

Fisket efter havsöringen gav fighter med både små och större fiskar. Spöet är tillräckligt känsligt för att de mindre skall bli roliga att fighta och det har tillräckligt med ryggrad för bända lite större fisk. Betena jag använt är olika skeddrag som t.ex ”The Stagger”.

Jag har använt det till dropshot tidigt på säsongen in Västerdalsälvens iskalla vatten och fiskat riktigt långsamt och grafitklingan i kombination med flätlinan gör att jag har bra kontakt med betet även på lite avstånd i de djupare partierna. Både till havsöringsfisket och dropshotandet har jag skarvat på Orvis Mirage som tafsspets för att motverka skygg fisk och öka slittåligheten.

 

Även om det är ett lättar haspelset som jag har tänkt att använda till både abborre- och öringfisket så har det tillräckligt med ryggrad för att tvinga upp fisk som är storleken större än vad utrustningen är tänkt för ifrån början. Vid ett tesfiske av nästa säsongs rullar med 5-20 grams spöet tröttade jag ut(efter en tuff fight dock) en bonusgädda på 107 cm med en vikt av ca 7 kilo.

Jag kommer själv att köra ytterligare ett kit ur serien och det är ul-storleken. Viper serien (skapad av Svenska fiskare för vårt fiske) är en bred serie och det finns en storlek för de flesta fiskar och metoder och detta är ett schysst allroundset, till ett riktigt överkomligt pris.

Glada fiskehälsningar från Tommy